Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

(Ne)smějte se Putinovi

Do jedné karikatury se nevejdou všechny jeho zločiny. Rozhodně je ale třeba v jejich publikaci pokračovat

Autor: Twitter /@Ukraine
Autor: Twitter /@Ukraine
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Na adresu prezidenta Vladimira Putina zazněly snad všechny možné hanlivé přívlastky a označení: šílený, krvavý, řezník, zločinec… Každý z nich sedí a nebudeme teď pokračovat ve výčtu, abychom zbytečně nezabírali prostor tím, co je zřejmé. Nicméně když významný evropský list Neue Zürcher Zeitung publikoval Putinovu karikaturu, na které má klaunský nos a přes tvář duhové barvy symbolizující komunitu LGBT, ozval se ruský velvyslanec ve Švýcarsku, že tohle se nesmí, protože prý „svoboda projevu není v žádném případě slučitelná se svobodou šířit urážky a podvrhy“. Přitom karikatura ani nebyla výtvorem redakce, článek jen ukazoval příklady, jak lidé reagují na sociálních sítích na ruskou válku proti Ukrajině.

Dopis velvyslance je pozoruhodný v mnoha ohledech. Například zmiňuje, že článek, u kterého karikatura vyšla, napsala „málo známá mladá novinářka“. Příště by měl o Putinovi zřejmě psát šéfredaktor. Nelíbí se mu také, že ukrajinský prezident je znázorněn jako Iron Man (ve skutečnosti to byl Captain America, ale to je detail) a ruský jako šašek.

„Pokud jde o osobnost ruského prezidenta, je to, jak známo, hluboce věřící pravoslavný člověk a zasazuje se o zachování tradičních křesťanských hodnot v ruské společnosti,“ píše velvyslanec, proto jsou prý duhové barvy na jeho tváři nepatřičné. Staví Rusko do kontrastu se Západem, „kde se myšlenky LGBT komunity aktivně a obsedantně propagují už léta. Výraz ‚válečný zločinec‘ je také přímou urážkou bez důkazů.“ Pokud se prý napříště list nezdrží podobné kritiky, podají žalobu. Duhové barvy přitom velvyslance urážejí evidentně více než označení válečný zločinec.

Ruská média se vůči západním politikům nedrží vůbec zpátky – vykreslují je neustále jako příšery, které slouží zlu. A šíří u toho manipulace a dezinformace. Úzkostlivost, kterou ruská strana náhle projevuje, je pochopitelně účelová. Není také žádnou novinkou, že teroristi snesou hrůzostrašné přívlastky, protože zdůrazňují jejich moc, ale nesnesou, když si z nich někdo dělá legraci. Humor je totiž projev sebevědomí.

Putin bombarduje a okupuje cizí zemi, trhá těla dětí na kusy, pálí tamní pole, unáší statisíce Ukrajinců do Ruska, rabuje, znásilňuje místní ženy, doma likviduje nezávislá média, nechává pronásledovat opozici či gaye a lesby… a přitom se stará o svůj mediální obraz.

Do jedné karikatury se nevejdou všechny jeho zločiny. Rozhodně je ale třeba v jejich publikaci pokračovat, protože satira tu neútočí na něčí náboženské vyznání či národnost, prostě jen zachycuje pravou tvář gaunera, který je největší hrozbou pro tento svět, jakou jsme za poslední desítky let zažili.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 30/2022 pod titulkem (Ne)smějte se Putinovi