Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Každý se někam dostane

Nejlepší studentská vymoženost EU má od letošního roku více peněz i příležitostí

Nejtěžší bylo té možnosti vůbec uvěřit. (Dominik Argan)
Nejtěžší bylo té možnosti vůbec uvěřit. (Dominik Argan)

Prý muselo zapracovat cosi jako „vnitřní hlas osudu“. Alespoň tak to dnes Dominik Argan vypráví, když má popsat prapočátek svojí metamorfózy z továrního dělníka v Hranicích na Moravě ve světoběžníka hlásícího se přes WhatsApp z mládežnického studijního centra v řeckých horách.

Za jeho proměnou stojí známý unijní program Erasmus, který už přes třicet let otvírá mladým Evropanům dveře k pobytům napříč kontinentem. Kus světa díky němu poznaly už miliony účastníků, z toho přes čtvrt milionu Čechů a Češek. A příběh sedmadvacetiletého Dominika z Hranic na Moravě budiž důkazem, že na frázích o tom, jak Erasmus mění mladým lidem život, skutečně něco je.

Zmíněný hlas osudu se Dominikovi ozval na podzim 2019 po dvanáctihodinové směně u linky v místní továrně, kam tou dobou docházel už pátým rokem seřizoval vstřikolisy na výrobu světel pro auta. Přesněji druhý den dopoledne, když se po namáhavé práci vypotácel z postele. Další dvanáctku měl před sebou, tělo si říkalo o odpočinek, ale nad únavou bůhvíproč vyhrálo nutkání vyrazit mezi lidi.

V oblíbené kavárně náhodou narazil na známou, kterou neviděl pět let. Když došlo na chmury ohledně omezených perspektiv maloměstského světa, Veronika vytáhla jako silný trumf svoji zkušenost s Erasmem. Dominikovi vyjevila možnost, která se mu zpočátku jevila až moc pohádková, ale nakonec se ukázala jako naprosto reálná – a sice že prostor k vycestování za evropské peníze dávno není omezen jen pro studenty vysokých škol (byť ti stále Erasmu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].