Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Už bez Matoviče. Ale co pak?

Slovenská vláda se hádá a v sázce je všechno, čeho v posledních dvou letech dosáhla

Premiér Eduard Heger a ministr financí Igor Matovič • Autor: Profimedia
Premiér Eduard Heger a ministr financí Igor Matovič • Autor: Profimedia

Slovenská vláda se po dvou letech rozpadá. Ze čtyřkoalice, která ukončila dlouhou vládu strany Roberta Fica a jeho strany Směr, chce odejít „liberální součástka“, strana Svoboda a solidarita (SaS). Důvod? S Igorem Matovičem, dříve premiérem, teď ministrem financí, předsedou nejsilnější koaliční strany OLaNO a reálným šéfem vlády, se prý nedá spolupracovat. Pokud Matovič neodejde a pokud se na fungování koalice nic nezmění, slibuje šéf SaS Richard Sulík, že 1. září podají on a jeho spolustraníci demisi.

Je to další z mnoha střetů v obtížně slepené koalici, vzešlé z voleb v roce 2020 a tehdejšího hněvu na prorůstání státu a organizovaného zločinu za Ficových vlád. Tentokrát pozorovatelé soudí, že návrat k normálu se konat nebude. Před Slovenskem se otevírá několik scénářů. Hlavní tváře konfliktu, Richard Sulík a Igor Matovič, mohou vládu nakonec opustit oba – kabinet by pak alespoň nějakou dobu pracoval dál. Nebo SaS splní svou hrozbu a ze současné vlády se stane vláda menšinová.

Trestně stíhaný expremiér hraje bez nadsázky o svou budoucnost a svobodu.

Slováci také mohou jít k předčasným volbám. Silnou pozici má v předvolebních průzkumech i zmíněný Směr Roberta Fica a v hlasování by se hrálo o hodně. Jeho stranu zbavila moci (a současnou vládu k ní vynesla) voličská revoluce, která začala v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a následných odhaleních, jak moc je stát prorostlý s organizovaným zločinem. Pokud by se Směr vrátil k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].