Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Památná věta 

Jak STAN řeší rasismus svého starosty

Bylo zrovna červnové zasedání zastupitelstva, když začal starosta čtrnáctitisícových Poděbrad Jaroslav Červinka (STAN) vzpomínat na dvacet let starou historku o tom, jak dostal „kdysi dávno od přednosty okresního úřadu důtku“ za to, že je rasista. V polovině vyprávění o tom, jak s příslušníky policie řešil dopravní nehodu způsobenou psy, které podle něj vlastnili Romové, poprosí, aby mu byl ponechán prostor na ještě dvě věty a řekne pointu: „A já jsem pak pronesl onu památnou větu, že by bylo lepší je zastřelit. Policajt mi řekl, že by se neměli střílet, že ti psi za to nemůžou. A já jsem pronesl, že jsem neměl na mysli ty psy,“ řekl starosta.

Záznam z jednání na stránkách města sice je, pasáži se starostovou historkou ale chybí zvuk. Starosta to pro Deník N komentoval tak, že „nic neví“ a dotáže se prý na detaily ve své kanceláři. Nahrávka, na které zvuk nechybí, se na veřejnost dostala přes Twitter a Červinka minimálně do uzávěrky tohoto vydání Respektu ve svém týmu nic nezjistil. Ve videoarchivu sice chybí, ale segment, ve kterém zazní i zmíněné starostovy výroky, si zástupce jiného místního hnutí nahrál na Facebook a YouTube. Jak se tedy Starostové a nezávislí staví k otázce, zda má politik schopný tohoto slovního hodnocení obhajovat mandát v komunálních volbách, které se uskuteční v říjnu?

Ze slov místopředsedy krajské organizace Středočeského kraje Michaela Kašpara, který je aktuálně pověřen jejím řízením, vyplynulo, že starostova veřejná omluva (kterou zveřejnil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].