Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Pokus o pravdu

Americký Kongres se snaží vysvětlit, co se vlastně stalo, když Donald Trump prohrál volby

Už měli všeho dost. (Rozlícený dav před budovou washingtonského Kapitolu, 6. leden 2021) • Autor: Profimedia
Už měli všeho dost. (Rozlícený dav před budovou washingtonského Kapitolu, 6. leden 2021) • Autor: Profimedia

Pohodlně se usaďte a nechte se šokovat.

Přeneste se v čase do 6. ledna 2021, v prostoru do Washingtonu, před honosnou budovu Bílého domu. Ocitáte se v jednom z významných okamžiků dějin, nastal totiž den, kdy má americký Kongres oficiálně sečíst hlasy a vyhlásit vítěze prezidentských voleb. Jedná se samozřejmě o formální proceduru, hlasy jsou ve skutečnosti dávno sečteny, teprve američtí zákonodárci ale svým souhlasem výsledky voleb stvrdí – jak je od konce 18. století zvykem. Je tedy 6. ledna 2021 a na Kapitol se teď sjíždějí ctihodní zástupci amerického lidu. V Bílém domě mezitím sedí zakaboněný dosluhující prezident Donald Trump, který ví, že dnes má poslední šanci. Volby totiž nedopadly v jeho prospěch.

Prezident si je své porážky vědom, to dnes víme téměř s jistotou. Od počátku listopadu sice vytrvale opakuje, že volby byly ve skutečnosti zfalšovány, že došlo k manipulaci volebními lístky, že ve volbách byly odevzdány „miliony nelegálních hlasů“. Někteří jeho spolupracovníci dokonce šíří divoké teorie, že došlo k manipulaci výsledky ve volebních automatech naprogramovaných ve Venezuele, že výsledky na dálku, prostřednictvím internetového útoku, přepsali najatí italští bezpečnostní agenti.

Žádné oficiální instituce však podezření nepotvrzují, údajné podvody se nikde nedaří objevit a o prezidentově volební porážce informují i jeho nejbližší: dcera Ivanka Trump, zeť a poradce Jared Kushner, ministr spravedlnosti Bill Barr. Posledně jmenovaný navíc regulérní průběh…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].