Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Skéro hráčky měsíce

Veronika Kopecká a Karolína Stůjová jsou florbalistky. První je devatenáct, druhé o rok míň. Obě jsou tedy plnoleté a mohou si ve svém volném čase dělat, co chtějí. Třeba si ubalit joint a natočit se na TikTok, jak s cigaretou tančí ve snaze zahnat své chmury, když se jim život „doslova rozpadá“, jak na sociální síť napsaly v doprovodném vzkazu. Co by u jiných teenagerek a teenagerů bylo nevinným žertem, to u profesionálních sportovkyň spustilo okamžitou lavinu odsudků.

Za český florbal obě dívky odsoudila šéfka úseku reprezentace Zuzana Svobodová. Zklamaly ji, protože prý porušily reprezentační standardy, mezi něž patří „mimo jiné životospráva, kondice, mentální příprava i mediální záležitosti včetně chování na sociálních sítích“. A dodala, že sportovci jsou vzorem pro mladé, „avšak podobné chování není v žádném ohledu vhodným příkladem“. Kopecká byla proto vyřazena ze širšího kádru seniorské reprezentace, Stůjová z juniorky, kterou přitom v létě čeká mistrovství světa. Činnost jim navíc zastavil i tým Tatran Střešovice, za který hrají.

Je to zajímavé. Když se před čtyřiadvaceti lety vracela česká hokejová reprezentace ze zlatého Nagana, celý národ nadšeně sledoval, jak se z letadla vypotácelo družstvo tak zmožené vypitým alkoholem, že se hráči sotva drželi na nohou a na tiskové konferenci se pak marně snažili huhlavě odpovědět na otázky novinářů, jak a čím že to svůj úspěch oslavili. Stejně to bylo všem jasné a záležitost přikryl chápavý národní úsměv.

[pull-quote…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].