Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Smlouva s Bohem o hit roku

Melodie, nakažlivý refrén, k tanci svádějící rytmus, podmanivý hlas, slogan v textu. To vše jsou kvality, které může mít úspěšný hit, ale pak je tu ještě jeden naprosto zásadní mimohudební faktor. Hit kolem sebe musí umět vytvořit rozruch, nečekanou, nepravděpodobnou situaci nebo alespoň do nějaké příhodné vstoupit. A málokteré písni se to letos povedlo tak moc jako sedmatřicet let starému art popovému singlu Running Up That Hill britské autorky a zpěvačky Kate Bush.

Skladba za svoje vzkříšení a nově nalezenou oblibu vděčí tomu, že se objevila v jedné z emocionálně vypjatých scén čtvrté řady seriálu Stranger Things. Tady se zvedl zájem úplně nového publika a singl vzal hitparády útokem. Koncem minulého týdne se stal celosvětově nejhranější skladbou na platformě Spotify a nechal za sebou takové popové hvězdy, jako jsou Harry Styles nebo Bad Bunny. Vystoupal také na osmou příčku amerického žebříčku Billboard Hot 100 – v době svého vydání to dotáhl pouze na třicáté místo.

Zatím to tedy vypadá, že jeden z největších hitů roku 2022 je emotivní píseň z roku 1985 o snaze najít větší partnerské porozumění mezi mužem a ženou, k němuž by mohlo dojít, pokud by se ocitli v kůži toho druhého. Kate Bush v ní zpívá, že „kdybych jen mohla, uzavřu smlouvu s Bohem a přiměji ho, abychom si vyměnili svoje místa“. Tento podmanivý refrén, který si donedávna pamatovali pouze fajnšmekři vyrůstající v osmdesátých letech, si najednou titíž lidé notují společně s generacemi svých dětí.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].