Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Výměna v křesle ředitele rozvědky

Marek Šimandl bude od července velet celní správě, v rozvědce ho nahradí Petr Mlejnek

Minulou středu odvolala vláda na jeho vlastní žádost šéfa rozvědky (ÚZSI) Marka Šimandla, který post definitivně opustí sedmého července. Osmého července jej, opět podle středečního rozhodnutí vlády, nahradí Petr Mlejnek, kterého do funkce vybral ministr vnitra Vít Rakušan. Jemu rozvědka podléhá. O výměně se už několik týdnů spekulovalo v médiích, ministr Rakušan ale odmítal cokoli oficiálně sdělit – kromě toho, že se nějaká změna chystá.

Ve středu se to rozhodlo bleskově. Marek Šimandl ještě ráno nevěděl, kdy post opustí a za jakých okolností. V poledne ale po dohodě s ministrem poslal svůj rezignační dopis. Mezitím se mu od vlády, konkrétně od ministra financí Zbyňka Stanjury, dostalo ujištění, že mu bude nabídnut odpovídající náhradní post. Nejde o trafiku, je běžné, že šéfové rozvědek odcházejí do jiných významných státních úřadů či do diplomacie, aby se zajistila jejich loajalita a bezpečnost citlivých informací, s nimiž se ve funkci seznámili. V pátek bylo ministerstvem financí oficiálně oznámeno, že se Marek Šimandl stane po odchodu z funkce šéfa rozvědky ředitelem celní správy.

Marek Šimandl se stal ředitelem rozvědky skoro před čtyřmi lety, službu přebíral ve chvíli, kdy byl stíhán bývalý náměstek rozvědky Zdeněk Blahut za údajnou rozsáhlou defraudaci financí ÚZSI (stíhání trvá dodnes). Ze služby tehdy odešlo několik zkušených zpravodajců, další následovali během Šimandlova šéfování. Podle ministra Rakušana potřebuje ÚZSI ředitele, který bude nezatížený a jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].