Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Turci hokej nehrají…

… ale po puku jdou tvrdě

Český a finský ministr zahraničí na tiskové konferenci v Helsinkách • Autor: Profimedia
Český a finský ministr zahraničí na tiskové konferenci v Helsinkách • Autor: Profimedia

Najít téma, kterým odlehčit politická jednání, občas není podle znalců snadné, česká a finská delegace z ministerstev zahraničí obou zemí, které se minulý čtvrtek sešly v Helsinkách, však měly jednoduchou práci. Nedávno skončený hokejový šampionát, který Finové pořádali a vyhráli, nabídl nosné téma – a to i proto, že Češi se umístili třetí a šlo mluvit o všeobecném úspěchu. „Váhal jsem, jestli přijet, když jste nás porazili, ale pak jsme vybojovali bronz,“ začal vtipem společnou tiskovou konferenci český ministr zahraničí Jan Lipavský. Následovala gratulace Finům za „povedené mistrovství“ a pak již se svým protějškem Pekkou Haavistem oba politici přešli k závažnějším tématům.

Finsko se ve spolupráci se Švédskem v posledních týdnech snaží všemi možnými cestami překonat odpor Turecka vůči jejich ambicím stát se členy NATO. Lipavský, který před Helsinkami navštívil i Stockholm, zopakoval v obou městech jasnou českou podporu skandinávskému členství, faktem ale je, že situaci nakonec rozhodne až turecký prezident Erdoğan. A vzhledem k tomu, že turecká opozice je zatím mnohem urputnější, než se čekalo, není dnes vůbec jisté, zda se podaří nalézt shodu do konce června, kdy se v Madridu koná klíčový summit NATO.

V šedé zóně

„Švédsko i Finsko čekaly, že nastanou nějaké komplikace, a připravovaly se a ně,“ říká Eoin McNamara, výzkumník z Finského institutu mezinárodních vztahů. Podle McNamary se v obou zemích například spekulovalo, že by žádost o vstup mohl blokovat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].