Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Rady pro Gazdíka

V Česku nikdy nebylo jasné, jak si politici vybírají své poradce. V principu však existují dvě cesty: brát si k sobě lidi, kteří si nic moc nemyslí a plní zadání zanalyzovat to či ono. Nebo inovátory, které nejde příliš svázat úkoly, ovšem fungují jako inspirace, bez níž se vláda s reformními plány neobejde.

Vizionář a zakladatel sítě elitních škol Scio Ondřej Šteff patří k druhé sortě lidí. A je dobře, že si právě jeho vzal ministr školství Petr Gazdík do svého poradního týmu.

Ukázalo se to minulý týden. V rozhovoru pro Seznam Zprávy nakousl Šteffl citlivé téma, které během dunění války na Ukrajině a obav ze zdražování téměř zaniklo. Jde o to, že příliš velký počet dětí se nedostal na střední školu, kterou si vybraly. Šteffl správně upozornil, že na vině je stát jako garant vzdělávání a kraje jako zřizovatelé škol. Nedostatečně totiž přizpůsobují nabídku škol zájmu dětí a stále prosazují názor, jemuž se tak dařilo v totalitě: že děti by měly jít tam, kde je hospodářství potřebuje, ne tam, kam samy chtějí.

Podle Šteffla je dokonce možné, že tím stát porušuje vlastní ústavu. V té se totiž mluví o „právu na bezplatné vzdělání v základních a středních školách podle schopností občana“. Stát tedy může nastavit kritéria přijetí na gymnázia, po jejich splnění by měl ale mladým lidem garantovat volné místo ke studiu.

To se v Česku neděje. Na střední školy přitom míří silné ročníky 2009 a 2010. Teprve ročník 2011 je o něco slabší. Šteffl přímo vyzval dotčené rodiče, aby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].