Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Stahovací prádlo

Máme stahovací prádlo.  Nemlčme o tom. Řekněme to světu. Shapewear. To je trend. Mít ho a také o něm mluvit a ukazovat ho a možná se jím i chlubit. Podívejte, co vše stahuje mé stahovací prádlo. Jako to dělá Kim Kardashian a další slavné a stažené.

Spodní vrstva oblečení, která člověka trochu vyhladí a vytvaruje a zpevní, není samozřejmě žádná novinka. Již za časů královny Viktorie se ženy navlékaly do korzetů, které se přitahovaly každou půl hodinu, až to bylo ono – v pase ideálně pod pětačtyřicet centimetrů. Později v historii se stahovalo méně krutě, ale nikdy se o tom nemluvilo. Rozhodně ne veřejně. Bylo to stahovací prádlo, pssst.

Ještě nedávno. Stahovací prádlo bylo v barvě tělové a nesmělo být vidět ani o něm slyšet.  Maskovalo ty části těla, které žena považovala za hrozné a odpudivé, takže prádlo, které je korigovalo, bylo skoro stejně hrozné a tajné – a také trochu podvod, který však mohl zajistit výhodu na sňatkovém a společenském trhu. Zhruba jako za časů královny Viktorie.

Ale teď je to jinak. Nemlčíme, nebojíme se, hrdě hlásáme. Žádné hrozné části těla už nejsou. Jsou jen skvělé části těla a možná některé ještě skvělejší. Body positivity čili kladný vztah k vlastnímu tělu. A shapewear nic nestahuje a nemaskuje, nýbrž vlídně objímá. Stahovací prádlo dneška je barevné a s motýlky. Obléká se na paže a břicho a stehna nebo na všechno, žena se může obalit látkou jako Tutanchamon, říkat to veřejně, a ještě bude považována za vtipnou a roztomilou. Už žádné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].