Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Pomalý ruský posun vpřed

Bitva na Donbase se zostřuje, Ukrajina stále čeká na potřebné zbraně

Centrum pro distribuci humanitární pomoci, Severodoněck, květen 2022  • Autor: Profimedia
Centrum pro distribuci humanitární pomoci, Severodoněck, květen 2022 • Autor: Profimedia

Malý flíček ukrajinského teritoria, kolem kterého se na mapě každým dnem těsněji uzavírá okolní moře Ruskem okupovaných území. Tak vypadá hlavní ohnisko současných bojů rusko-ukrajinské války kolem města Severodoněck. Ukrajině hrozí, že se Rusům podaří město obklíčit. V těžce ostřelovaném sídle je stále zhruba patnáct tisíc civilistů a podle některých odhadů až tři tisíce ukrajinských vojáků.

Pozorovatelé soudí, že obklíčení a dobytí města je pro ruskou armádu priorita a k jejímu splnění napne v příštích dnech všechny dostupné síly. (V době uzávěrky tohoto vydání Respektu byl Severodoněck v ukrajinských rukou.) Pokud by se to Rusům skutečně podařilo, neznamenalo by to však průlom v dosavadním průběhu války. Do rukou okupační síly by padly další tisíce Ukrajinců a při ústupu by ukrajinská armáda jistě zaznamenala ztráty. Rusům by se podařilo narovnat a zkrátit linii fronty a jejich logistici by měli snazší život. Ukrajinské síly by ale ustoupily do už nyní připravených a příhodně postavených obranných pozic. Ruský postup by se posunul – a opět na nějaký čas zarazil.

Takový pomalý ruský postup vpřed se v posledních dvou týdnech stal na východě Ukrajiny, v Luhanské a Doněcké oblasti, realitou. Pokud padne Severodoněck, prakticky celá Luhanská oblast bude v ruských rukou. Nejde o novinku v ruském vedení války, ale výsledek jednoduchých počtů. Ukrajinští obránci jsou na Donbase přečíslení ruskou přesilou, podle některých odborníků v poměru 7 : 1. Přímé útoky se jim…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].