Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Experiment

Zdá se, jako by některé návrhy zákonů měly své speciální poslání. A sice že vznikají jako tajný test poslanecké profesní poctivosti a trochu taky inteligence. Takovým testem je podle všeho i návrh zákona známý jako „manželství pro všechny“, který se právě začíná projednávat.

Jak známo, jde o normu, která má umožnit uzavírat manželské svazky i dvěma ženám nebo mužům. To může znít nezvykle, v Evropě včetně silně katolických států jde ovšem o běžnou věc, která z pohledu státu posiluje instituci rodiny, dává větší jistotu dětem vyrůstajícím v homosexuálních svazcích a zlepšuje podmínky pro trvalý partnerský vztah homosexuálních párů, mimo jiné plátců daní.

V zemích, kde už možnost homosexuálního manželství léta existuje, mají vyšší porodnost a menší rozvodovost než v Česku. Z toho se vyvozuje, že rozšíření rodinných práv nemá na heterosexuální část společnosti negativní vliv.

Manželství pro všechny tady přesto vytrvale naráží na odpor, nejčastěji u mužů vyššího věku. A protože takových je v Poslanecké sněmovně docela dost, naráží zákon na odpor také tam. Navíc pokud není snadné argumentovat proti změně, která v podstatě nikomu neškodí, mění se projednávání v jakýsi festival hlouposti a argumentačních faulů.

Například poslanec Aleš Juchelka z ANO bude hlasovat proti, protože „děti mají právo znát své otce“ a protože „experiment s rodinami je experimentem s dětmi“, které jsou „budoucností českého národa“. Vyděšený posluchač už jen čeká, kdy se začnou vyšetřovat matky,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].