Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

S jistou dávkou nostalgie

Biden může inflaci snížit. Proč to neudělá?

Prezident Biden tvrdí, že boj proti inflaci je jeho „nejvyšší domácí prioritou“. Rozhodně se ale podle toho nechová. Na dosah ruky má několik opatření, jež by mohla inflaci zásadně snížit, přesto podle všeho váhá, zda je využít. Jak například říkají mnozí významní ekonomové, nejúčinnějším jednorázovým krokem ke snížení inflace by v krátkodobé perspektivě bylo zrušení většiny cel zavedených Donaldem Trumpem.

Pro připomenutí: clo je vlastně daň ze zboží, kterou při jeho nákupu platí americký zákazník. Clo je inflační už z definice, zvyšuje cenu zboží, jako jsou například importované automobily. Tím však jeho vliv na inflaci nekončí, clo zvyšuje také cenu ekvivalentního domácího zboží. Když prodává za vyšší cenu Mazda, zvýší ji také Ford nebo General Motors.

Platí ovšem i obrácená logika. Pokud cla snížíte, dosáhnete širšího efektu. Když se zlevní Mazda, Ford a GM zlevní také, aby obstály v konkurenci.

Think tank Peterson Institute for International Economics vydal v březnu studii, která odhaduje, že zrušení většiny Trumpových cel by snížilo inflaci o 1,3 procenta. Lawrence Summers, který měl během této ekonomické krize pravdu již mnohokrát, studii podpořil a dodal, že snížení obchodních bariér je „zdaleka“ nejrozsáhlejší jednorázové mikroekonomické opatření, které lze ke zmírnění inflace krátkodobě použít.

Druhým by pak podle něj byla přistěhovalecká reforma. Nastal čas zvrátit další Trumpova omezení proti přistěhovalcům, z nichž mnohá byla zavedena prezidentským…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].