Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kultura/mix

Barry
Barry

DĚLNÍCI KULTURY

Film má karlovarský festival. Country kapely mají Portu. Vážná hudba Pražské jaro. Designéři Designblok. A grafici, autoři plakátů, webů či grafického designu do ulic měli svůj festival Bienále Brno. Konal se každé dva roky mezi lety 1963–2018. Ročník 2020 nebyl, letošní ročník 2022 jeho pořadatel, Moravská galerie v Brně, krátce před plánovaným zahájením zrušil. Tedy přesněji: dle svého prohlášení ho nahradí „udržitelnou digitální platformou“ a převede do on-line režimu. Už na první pohled je zřejmé, že to žádná opravdová náhrada není.

Grafičtí designéři jsou naštvaní. Litují, že zaniká akce s šedesátiletou tradicí, etablovaná u nás i v zahraničí. Vzpomínají na výstavy. A zejména na sympozia, která se vždy konala na začátku festivalu a kde bylo možné potkat zajímavé kolegy z celého světa. Právě díky tradičnímu renomé se do Brna povedlo přivézt význačné tvůrce, porotce či kurátory. Dále grafici upozorňují na to, že jejich obor se rychle mění a stává se stále komerčnějším – i to je důvod uspořádat výstavy a setkání pod záštitou kulturní instituce a ukázat veřejnosti jeho ušlechtilejší a přitažlivější podobu, která se často zbytečně redukuje na billboardy a reklamní letáky.

Je prostě spousta dobrých důvodů pořádat tradiční mezinárodní Bienále Brno. Moravská galerie ho však už pořádat nechce. Také její důvody jsou srozumitelné – stručně: nemá na to peníze ani lidi. A má jiné priority. V posledních letech se pod vedením ředitele Jana Presse…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].