Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Stromy na doma

Stromy se teď budou pěstovat v obýváku, a je to tak dobře. Prozradíme vám deset důvodů, proč je strom uvnitř mnohem lepší než strom venku. A zvláště teď na jaře, kdy je venku tak nevlídno.

Zaprvé, je to trend. Začalo to, když se vzrostlé stromy v obřích květináčích objevily v Apple storech. Lidé přišli, toužili po mobilu, ale když odcházeli, už toužili po stromu. A od té doby se vnitřní stromy v květináčích nebo i přímo v podlaze značně rozmnožily. Citronovník, banánovník, mandarinkovník, fík i fíkus, houslolistý i benjamin, juka, dračinec. Doma jako v háji. Nebo v ráji. A nejen doma, jen při krátké procházce pražským centrem jsme napočítali pět indoor lesíků a nesčetně květníků v různých těch hipster bistrech a officech. Za chvíli jich bude víc než normálních stromů, se kterými jsou stejně jenom problémy.

A to je druhý důvod. Venkovním stromům neustále něco vadí. Ve městě sůl a podzemní potrubí a na venkově kůrovec a sucho; prostě pořád něco. Oproti tomu vnitřní strom si člověk koupí a postaví do kouta a je to. Ano, musí zvolit ten správný kout, stromy potřebují například dostatečnou vlhkost. Takže třeba sprchový? Aspoň bude mít pravidelnou zálivku. Musí mít taky světlo a teplo, některé jsou na to citlivé. Existují ale i vnitřní stromy sympaticky necitlivé, a když na pár dní zmizíte, třeba za stromy venkovními, nebudou vás postrádat. A rozhodně nebudou žárlit.

A to je třetí důvod pro vnitřní strom. Je to stabilní společník, vydrží roky a vyžaduje opravdu minimální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].