Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Máchání mečem

I v nové fázi ukrajinského konfliktu se hraje úplně o všechno

Sergej Lavrov uklidňuje svět. Rusko prý nepoužije na Ukrajině jadernou zbraň. „K jaderné válce dojít nesmí. Ani na to nemyslete,“ prohlásil ruský ministr zahraničí minulý týden. S jakou úlevou člověk v takovém okamžiku přilepí oči na rty letitého souputníka Vladimira Putina! Představa jaderných zbraní v akci je příšerná. Až na to, že tentýž Lavrov ujišťoval ještě v únoru, že útok Ruska proti Ukrajině je hysterickým výplodem choré mysli Západu. Uklidňující slova z těchto úst lze vlastně snadno vnímat jako hrozbu.

Doplněno o demonstrativní odpálení nové ruské balistické rakety Satan 2 je pak jasné, že klopýtající Rusko je znovu ve fázi psychologického zastrašování. Viděli jsme to již na začátku konfliktu, kdy Vladimir Putin nastínil vizi „odplaty, jaká nemá historickou obdobu“ pro každého, kdo by se chtěl vměšovat do ruského dobývání sousední země. Následovalo ostřelování jaderné elektrárny v Záporoží a obsazování Černobylu. Rusové šermují nukleární katastrofou, jako by to byl nadpřirozenou silou obdařený meč z hrdinských eposů. Západ si má, podle slov samotného Putina, „pořádně rozmyslet“, jak hodlá dál postupovat.

Strašlivá hrozba

Přičemž Západ nemá moc o čem přemýšlet. Na Ukrajině se skutečně bojuje o budoucí uspořádání světa, a tudíž i o budoucnost zemí na západ od ukrajinské hranice. Konflikt je v tuto chvíli lokalizován relativně daleko na východě, to ale jenom proto, že se Ukrajinci agresorům odvážně vzepřeli a že je svět…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].