Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Předsednictví nucené práce?

Být stážistou v Bruselu zní leckomu přitažlivě. Práce v mezinárodním prostředí, mladá Evropa na dlani, bujaré stážistické večírky, kde se do rána tancuje. Je to ale často docela tvrdá práce, zejména proto, že se většinou nehonoruje nebo jen zcela minimálně. Svého času Bruselem otřásaly docela děsivé příběhy stážistů v unijních institucích, ze kterých jejich nadřízení dřeli kůži, aniž by na konci měsíce dostali jediné euro. Evropský parlament se na základě toho jako první instituce EU rozhodl zakázat neplacené stáže a tlačí ke stejnému kroku Evropskou komisi. Protože proč by měla být práce, jakákoli, zadarmo, když nejde o charitativní činnost?

Uprostřed sporu o neplacené stážisty se teď ocitla česká státní správa. Ještě Babišova vláda natolik osekala výdaje na evropské předsednictví, že se stát snaží nahradit nedostatek lidí motivovanými stážisty z řad vysokoškoláků. Ti měli původně slíbeno, že budou mít v Bruselu ubytování a měli dostat sice minimální, ale aspoň nějakou odměnu – 500 eur měsíčně.

Jak se ale teď ukázalo, část stážistů nebude mít, zřejmě kvůli chaosu ve státní správě, nejen odměnu, ale musí si sami zaplatit bydlení v Bruselu a za vlastní se tam také dopravit. Několika ministrům už proto došel dopis, v němž se stážisté ohrazují proti tomu, že české předsednictví EU budou dotovat jejich rodiče nebo oni sami z vlastních úspor.

Už před zveřejněním dopisu, o němž informoval Seznam Zprávy, šlo v Bruselu zachytit, že Češi budou těžit z „forced labour“, nucené…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].