Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zelená pro green deal

Invaze na Ukrajinu zdůrazňuje nutnost urychlit odklon od fosilních paliv

Když zjistíš, že jedeš na mrtvém koni, sesedni. Snad to teď pochopili i v Bruselu. Green deal is dead,“ tweetoval bývalý ministr životního prostředí Brabec po ruské invazi na Ukrajinu. Má pravdu – ovšem kromě poslední věty. Kůň v podobě dovozu fosilních paliv z Ruska možná opravdu mele z posledního. Green deal je ovšem živější než dříve.

Připomeňme, že European Green Deal, Zelená dohoda pro Evropu, je dlouhodobý plán, jak napříč celou ekonomikou dosáhnout dekarbonizace a napomoci tomu, aby od poloviny století už v atmosféře nepřibývaly skleníkové plyny. Cílem je mimo jiné právě totální odklon od fosilních paliv, nejen těch ruských. Volání po konci green dealu má podobnou logiku, jako bychom se narkomanovi snažili vymluvit odvykací kúru.

Evropskou unii čekají těžké časy. Největší problém je teď plyn, který má být páteří počáteční fáze green dealu jako náhrada uhlí a prostředek stabilizace elektrických sítí zásobovaných obnovitelnými zdroji. Pokud Rusko zavře plynové kohouty nebo Evropa import zastaví, Unie bez ruského plynu do podzimu přežije. Přečkat zimu bude mnohem těžší, ale připomeňme, na jakém jevišti se současný konflikt s Ruskem odehrává: Plynu je ve světě dost, Evropa má i dostatek terminálů pro dovoz zkapalněného plynu LNG, byť ne na úplně vhodných místech. Jde jen o to sladit nabídku, poptávku a transportní možnosti, což se nestane hned, ale s plánem dekarbonizačního postupu do poloviny století to nemá nic společného.

V Německu se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].