Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Pět scénářů, jak se podle expertů může ruský útok na Ukrajinu vyvíjet dál

Zleva ruský ministr obrany Šojgu, prezident Putin, náčelník generálního štábu Gerasimov • Autor: Profimedia
Zleva ruský ministr obrany Šojgu, prezident Putin, náčelník generálního štábu Gerasimov • Autor: Profimedia

1. Rusko se stáhne, uzavře příměří či uzná neúspěch

V tuto chvíli velmi nepravděpodobná varianta. Počáteční ruský vojenský neúspěch na severu země, kdy se invazní armádě nepodařilo rychle dobýt ani Charkov, ani Kyjev (a ani přístav Mariupol na jihovýchodě země), ji pouze ponoukl k větší brutalitě a postupné snaze o co nejvíc civilních obětí. Aktuálně se zdá, že ruský vůdce je ochotný svého cíle – ať už je jakýkoli – dosáhnout za jakoukoli cenu.

Situace se však může změnit. Ruské ztráty jsou s velkou pravděpodobností obrovské. Podle neověřitelných zpráv ukrajinské strany dosáhly do víkendu deseti tisíc, nezávislí znalci souhlasí s tím, že řádově tisíce mrtvých vojáků je realistický odhad. Ještě nezačal boj v ulicích rozbombardovaných měst. Jak se všichni analytikové shodují, znamenal by mnohem větší ztráty pro všechny strany. Ve městech a v hloubi ukrajinského území navíc na ruské vojsko čeká armáda občanů, kteří sice profesionálně bojovat neumí, ale jsou vyzbrojení, připravení a odhodlaní. Na Rusko dopadají ekonomické sankce a nikdo, ani Rusové, ani Západ, neví, co přesně ekonomická válka způsobí. Pro Rusko může být zvládnutelná. Také ale může zdeptat obyvatelstvo i ekonomiku a snížit ruskou schopnost dál válčit.

Nyní je ovšem tato možnost obtížně představitelná, i přes ruské manévry kolem možného příměří, které jsou podle všeho jen diplomatickou hrou. Stažení vojsk by také politicky (a možná ani fyzicky) Putin nepřežil. Není vyloučené, že Ukrajina a Rusko…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].