Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Provizorní obědy

Co přinese experiment s předěláváním státního rozpočtu za pochodu

Zbyněk Stanjura a Petr Gazdík • Autor: Profimedia
Zbyněk Stanjura a Petr Gazdík • Autor: Profimedia

Mateřská škola v Chodově na Sokolovsku má ve městě čtyři pobočky, kam dohromady chodí 373 dětí. Osm z nich potkalo od září malé štěstí v neštěstí. Díky dotovanému programu, který vyhlásilo ministerstvo školství pro rodiny v sociální nouzi, dostávají ve školce obědy zdarma.

Jde o drobnou výhodu, která může usměrnit život vybraných předškoláků v několika ohledech. Pro chudé rodiče je oběd zdarma vítanou pomocí. Zároveň je motivuje k tomu, aby svoje potomky posílali do školky pravidelně. Jistota hrazených obědů také odbourává nepříjemné situace, kdy někteří rodiče naberou v placení obědů skluz a pak se kvůli dluhům přestanou ve školce ukazovat, což vede k dalším absencím dětí. „I pro nás je jednodušší, když se můžeme soustředit na naši pedagogickou práci, a ne uhánět rodiče o peníze,“ hodnotí dosavadní zkušenost ředitelka chodovské školky Ivana Šestáková.

V září vyšla dotovaná strava pro všech osm dětí v Chodově na 3264 korun, podobná suma se utratila v následujících třech měsících. Do programu se souběžně zapojily ještě školky v Chomutově a v Ústí nad Labem, strop pro celou akci dohromady činil 200 tisíc.

V kontextu bilionových položek státního rozpočtu jde o mikroskopický výdaj, který se ale v duchu přísloví „za málo peněz hodně muziky“ v zásadě osvědčil. Ministerstvo školství mělo v plánu na něj navázat letos novou, širší dotační výzvou. V ní by vedle peněz na obědy uvolnilo i zdroje pro zaplacení sociálních pracovníků z neziskových organizací, kteří by udržovali…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].