Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Světlo až za zatáčkou

Očkování v Česku teprve pomalu nabírá tempo. Ale co když bude virus dál mutovat?

Očkování na Praze 7, ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Očkování na Praze 7, ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Jednu jistotu potvrzuje jak věda, tak historie. A sice že každá pandemie jednou skončí. Podobné to bude i s tou současnou. Dosavadní zkušenost ale ukazuje, že upínat se k nějakému konkrétnímu datu je dost zrádné. Loňské představy, že v létě se vrátí život do normálu, a když ne v létě, tak aspoň po Vánocích, vzaly dávno za své.

Stejné je to s předpokladem, že stačí dovézt vakcínu a všechno se vyřeší samo. Česko nabralo kvůli zpoždění dodávek a místnímu chaosu alarmující skluz. Pokud se nic nepokazí, skokový nárůst v dovozu vakcín, domluvený na jaro, a lepší organizace mohou dosavadní zpoždění napravit. Jenže situace se komplikuje na více frontách. Koronavirus se brání přesně tak, jak přírodovědci varovali – zdokonaluje se, aby v nové situaci přežil. Česko ovládla jeho nakažlivější britská varianta a po světě, jak známo, kolují další, z nichž minimálně jedna – jihoafrická – se umí proti jedné z vakcín prosadit.

Dokud se nákaza ve velkém šíří, což je zdejší případ, může se snadno stát, že mutací bude přibývat a závod s virem se dál zkomplikuje. Kdo si představoval, že nástup vakcíny znamená přechod do pandemické cílové rovinky, měl částečně pravdu. Tato rovinka ale bude zřejmě docela dlouhá a krkolomná.

Změna plánu

„Byla jsem nervózní, ale jsem ráda,“ zhodnotila svoje pocity zdravotní sestra Zoliswa Gidi-Dyosi, vybraná minulou středu jako první „člověk z lidu“, který v Jihoafrické republice spolu s vládními činiteli očkování zahájil.

Vakcíny dorazily na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].