Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Pochopení je v podstatě nemožné

Se sociologem Martinem Buchtíkem o tom, proč roste počet lidí požadujících přísnější opatření, o chuti nechat se očkovat a v čem měl Tolstoj pravdu

Martin Buchtík • Autor: HN  -  Libor Fojtík
Martin Buchtík • Autor: HN - Libor Fojtík

Po roce s covidem se často zdá, že únava z pandemie a chaotické reakce vlády na ni Čechy nasměrovaly k apatii a obcházení opatření. Jenže výzkumy ukazují něco jiného. Ředitel agentury STEM Martin Buchtík upozorňuje na fakt, že dle dat roste počet lidí, kteří požadují přísnější epidemiologickou politiku, a výrazně se zvětšuje skupina lidí ochotných nechat se očkovat.

Lev Nikolajevič Tolstoj ve Vojně a míru píše, že lidé nejsou schopni plně pochopit velké historické události, jichž jsou součástí. Platí to pro naši dnešní situaci?

Tolstoj to vystihl docela dobře. Je to způsobené snahou zachovat si vlastní příčetnost, ale také přirozenou neschopností jedince vystoupit z každodenního života a nahlédnout na celou situaci jakoby shora, uvidět ji ve vší její komplexitě. To se v historii děje až zpětně, a to nejen díky historikům, ale třeba také v rodinných příbězích, skrze které pak velké historické události chápeme.

Problémy trvají dlouhých dvanáct měsíců. Daří se nám díky této době lépe orientovat?

Žijeme v tom sice rok, ale vše se zároveň velmi dynamicky proměňuje. A co je důležité – často nedokážeme rozlišit podstatné od nepodstatného, vzít si z jednotlivých událostí, dat a čísel to skutečně důležité, odlišit nastupující trend od malého vychýlení z normálu. A mnohem častěji nás zajímají věci, kterým bezprostředně rozumíme, které jsou snadno uchopitelné, skandalizovatelné. Typicky výroky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].