Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Opozice v Babišově chaosu

Strany, které chtějí porazit ANO, se dostaly do rozhodujícího bodu

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Andrej Babiš už není téma nadcházejících voleb. Tím je kompetence. Pro opozici je to příležitost i past, protože okolnosti nenabízejí jednoduchá, a už vůbec ne populární řešení. Babišovi se podařilo vytvořit dokonalý systém chaosu, který ho zatím politicky neoslabuje, ale – pro mnohé překvapivě – posiluje. Budí v některých lidech dojem, mylný, že jen on dokáže společnost z potíží dostat. Opozici se může velice snadno stát, že ji vír onoho chaosu strhne a semele. To se stalo během jednání o nouzovém stavu. Rychle se ale potom zorientovala a sehrála zásadní roli v uklidnění situace.

Nejdříve chyba

Pandemie je pro jakoukoli společnost náročná sama o sobě. Od srpna loňského roku ale prožíváme velké krize hned dvě – zdravotnickou a politickou. Obě se prolínají, ohrožují zdraví, soudržnost společnosti, právní stát i politický systém. Vláda tolikrát změnila přístup k problému, že už téměř není možné se v něm orientovat. Prošli jsme od popírání (best in covid) ke strašení, pak se vrátili k opětovnému popírání (ve statistice obětí koronaviru jsou i oběti nehod), abychom zase skončili u strašení (zdravotní systém už to nemusí unést). A vždy když jsme na tom nejhůř, přijde nějaký člen vlády s návrhem na rozvolnění – nejdříve kvůli lyžování, nyní aby se otevřely obchody.

Logika se ztrácí, a to vyvolává nedůvěru: pakliže uvažujeme o otevírání v době, kdy nemocnice prosí o pomoc, ministr zdravotnictví varuje před katastrofálním scénářem a máme od půlky ledna nejvíce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].