Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hodný šampuk

Znáte ten vtip? Jaký je rozdíl mezi šamponem a tebou? Přece žádný, oba jste na hlavu, haha. Tak tenhle vtip už skončil, stejně jako šampon. Lidstvo ve velkém přechází na šampuk.

Šampuk je tuhý šampon, co vypadá jako puk. Existují také šamponová mýdla, co vypadají jako mýdla, a šamponové tyčinky různého složení a kyselosti a účinku. Dobývají drogerie a tvrdí o sobě, že jsou lepší než šampon tekutý – a spotřebitelé jim to uvěřili.

Asi i proto, že důvěra v dosavadní kosmetiku od globálních firem je otřesená skoro stejně jako důvěra ve globální řád obecně. Pořád další ingredience se ukazují jako škodlivé nebo aspoň podezřelé - není to snad celé jen spiknutí mocných a bohatých proti naší pleti a vlasům? Co se týče šamponů, jsou hlavními agenty zla silikony pro ještě více lesku, parabeny pro delší trvanlivost a sulfáty pro odmaštění a pěnění. Hlavně  laurylsulfát sodný (krycí jméno SLS) a laurethsulfát sodný (SLES) vám chtějí zničit vlasy v žoldu nadnárodních korporací. Nebo možná ne zničit, ale aspoň brutálně vysušit.

Proto nastupují agenti dobra, tuhé šampony. Vyrábějí je často menší, sympatičtější a důvěryhodnější firmy. A zlé látky neobsahují. Tedy není to tak jednoduché, některé je obsahují. Další zase mají složení víc podobné mýdlu než šamponu, jsou tedy zásadité, zvyšují pH vlasu, který pak vypadá splihle, čili žádná výhra. Ovšem některé mají to správné pH i složení i původ a dobro zvítězí - a čau, zlá komerce.

Jeden důvod obliby tuhých šamponů tedy je, že jsou …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].