Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Čas na restart

Česko boj s koronavirem prohrává, rozvolnění není namístě

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Neschválení nouzového stavu minulý čtvrtek vyslalo vládě jasný vzkaz, že chce-li bojovat s epidemií, musí brát opozici vážně a některé její návrhy akceptovat. Lze jej chápat i jako příležitost k restartu, po němž vedení země začne konečně dělat pořádně věci, které měly běžet už od září. Sportovní terminologií – když se mužstvu nedaří, marně brání aspoň nerozhodný výsledek, měli by si trenéři vzít time-out, svolat hráče a změnit taktiku.

Omezení vzájemných kontaktů ovšem dál zůstává hlavní zbraní proti šíření viru a žádné hlasování ve sněmovně na tom nemůže nic změnit. Přít se s tímhle jednoduchým pravidlem je jako pokusit se odhlasovat konec platnosti gravitačního zákona. Poslední, co Česko teď potřebuje, je rozvolňování. Čísla začínají opět růst, v zemi se naplno šíří daleko nakažlivější britská mutace viru přezdívaná Brigita. V některých regionech odpovídá za desítky procent případů covidu, jinde má dokonce zřejmě dvoutřetinový podíl. Podle vědců ji už nezastavíme, její nástup můžeme jen zpomalit.

Větší šanci stále máme proti ještě nebezpečnější mutaci jihoafrické, která je v Česku zatím v minimální míře, takže zastavit či alespoň maximálně ji zpomalit možná lze. Oproti „Brigitě“ navíc ještě snižuje účinnost vakcín a více napadá i lidi, kteří covid už prodělali. Zdá se přitom, že není nutné, aby mutaci někdo přivezl ze zahraničí. V Británii se vyvinula nezávisle na jižní Africe, a jak se dostala do regionu Tyrolsko v Rakousku, se neví. Každopádně platí, že čím více…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].