Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Vládnout s Babišem nejde

Se šéfem ODS Petrem Fialou o činech a ne kecech v politice, pokračování koalice a o tom, o čem nepřemýšlí

Petr Fiala • Autor: Milan Jaroš
Petr Fiala • Autor: Milan Jaroš

V bezprostřední reakci na změnu volebního zákona jste minulý týden s předsedy lidovců a TOP 09 řekli, že dál půjdete do voleb jako koalice Spolu. Bude to platit i v dalších týdnech a měsících, kdyby se ukázalo, že by se ODS vyplatilo kandidovat samostatně?

Bude to platit. Neuvažujeme jenom takhle utilitárně, my chceme, a proto jsme naši koalici Spolu vytvářeli, nabídnout středopravým voličům jasnou alternativu, silné volební uskupení a dosáhnout takové podpory, abychom mohli změnit politiku v České republice. Ten úmysl trvá a na tom rozhodnutí Ústavního soudu nic nezměnilo.

Vaši spolustraníci to ale mohou vidět jinak. Už teď se objevily hlasy některých představitelů ODS, že po soudním zrušení nevýhodného přepočtu hlasů už nemusí být pro vaši partaj výhodné spojovat se do koalice s menšími. Ustojíte narůstající tlak, kdy vám někteří kolegové budou říkat, že kdybyste šli sami, měli byste možná více mandátů?

Neměli bychom víc poslaneckých mandátů. My věříme, a tak budu argumentovat, že koalicí Spolu získáme voliče, kteří by třeba ani nešli volit nebo by si řekli, že prostě nevědí koho. Jsme projekt, který jako jediný nabízí středopravému voličovi jasnou, jednoduchou a jedinou volbu. Takže si od ní slibuji naopak více voličů. V ODS jsme zvažovali všechna pro a proti, to rozhodnutí je promyšlené a bylo silně většinové.

Co říkáte načasování verdiktu, neměl Ústavní soud o volebním zákoně rozhodnout dříve než osm měsíců před volbami?

Načasování je nešťastné, jsme na začátku volební kampaně, připravovali jsme se na volby podle nějakých parametrů a ty teď musíme změnit. Já ale nebudu kritizovat ani nějak hodnotit samotné rozhodnutí soudu, jako demokratický politik ho beru na vědomí a budeme dělat všechno pro to, abychom upravili volební zákon a našli dobré a rozumné řešení. Je to velký úkol úplně pro celou politickou reprezentaci.

Soudce zpravodaj Jan Filip řekl, že si zkusmo načrtl novelu volebního zákona a její sepsání mu trvalo ani ne hodinu. Ten úkol pro vás politiky by tedy neměl být tak náročný.

U volebního zákona se musíte dohodnout na stejném znění jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu a získat pro to většinu. Strany mají různé zájmy, přitom musí hledat shodu na něčem dlouhodobě udržitelném a to nebude jednoduché. Nedovedu si představit, že bychom tady připravovali zase něco, co bude nedokonalé a bude se to za chvíli měnit.

Mluvíme spolu shodou okolností v okamžiku, kdy se do ODS hlavním vchodem vrací Martin Kuba, jihočeský hejtman a člověk, jehož odchod byl tak nějak v popisu vaší práce, když jste před osmi lety začínal – chtěl jste očistit ODS od kmotrů a s nimi spojených lidí. Takže ta mise se nepovedla?

Mise se naprosto povedla, ODS je dneska stranou, již reprezentují lidé, kteří mají důvěru občanů a kteří za sebou nemají žádné skandály. A Martin Kuba je člověk, který vlastně nikdy neodešel z vrcholné politiky, po celou dobu byl členem výkonné rady, předsedou jihočeského regionu, já jsem ho zval do různých orgánů, jež jsem sestavoval, ať už expertní tým nebo volební štáby, abych využil jeho schopností a kompetencí. Teď mu dali voliči silnou důvěru a Martin Kuba ukazuje, že máme různé typy osobností. Já jsem vždycky chtěl stranu, která je plná různých typů, různých politických temperamentů, a jsem rád, že to takhle je.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].