Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Sušený Valentýn

I❤ you.  Tahle kytička je nádherná jako ty. Krásný Valentýn. Blíží se svátek předtištěných milostných vyznání a plyšových a čokoládových předmětů ve tvaru srdce. A kytic, nad kterými se ženy rozbrečí. Některé štěstím, některé proto, že valentýnské kytice nesnášejí. Spraví to sušené květiny, letošní valentýnský trend?

Valentýn je asi nejproblematičtější oslava v roce. Je to svátek lásky i rozdílných představ o tom, co to znamená a jak se to má projevovat. Část populace řadí Valentýna spolu s Halloweenem a Mickey Mousem do kategorie importované zlo: 43 procent lidí v ČR si myslí, že je to pouhá komerce, jak zjistil loňský výzkum společnosti Nielsen Admosphere. Pak je tu ale údajně 31 procent obyvatelstva, jež souhlasí s výrokem, že je to „příležitost k romantice a vyznání lásky“. Právě pro ně jsou tu všechny ty čokoládky, růžová bižuterie a slevy parfémů. A k tomu patří i růže a jiné květiny; květinářství jsou otevřená, v nejhorším je mají i na benzince. Ale s květinami je problém, který už nemohou ignorovat ani skalní Valentýni.

Vypěstovala je dětská pracovní síla na plantážích Afriky či Jižní Ameriky, kde zabírají zemědělskou půdu a spotřebovávají vodu, takže všichni kromě kytek žízní. Pak je letoun dopravil za neustálého chlazení přes půl zeměkoule, aby za sebou nechaly uhlíkovou stopu jako kráva, nebo spíš dvě. A pak se několikrát překládají z kamionu na kamion a za tři dny doma zvadnou na připomínku vší marnosti lásky. A tohle že mi dal můj Valentýn?

A právě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].