Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Lítání na Lítačku

Tak já letím. Musím ještě narychlo pro vánoční stromek. Volám taxi, nasedám a stoupám vzhůru nad město. Tímhle bezemisním bezhlučným samořídícím letadlem jsem tam za chvíli. Tohle je prostě báječná doba. Ne jako dřív – vzpomínám třeba na ten děsný rok 2021.

Zaparkovat nebylo kde, všichni nadávali, spěchali a nevěřili, že by něco mohlo dobře dopadnout. Nevěřili na Ježíška, nevěřili na očkování ani na to, že jednou budeme lítat nad městem. Že si každý bude moct zavolat letadlo. Že kromě MHD bude taky UAM. Čili urban air mobility, přeprava po městě vzduchem.

Přitom už tehdy, v roce 2021, na tom pracovaly desítky firem. Všechny se snažily vyvinout létací stroj do města. Musel se vznést kolmo vzhůru a pak letět vodorovně. Nemohl se rozjet po dráze jako letadlo ani řvát a zvedat vítr jako helikoptéra. Bylo třeba víc menších vrtulí a víc motorů. Hledal se vhodný pohon, ideálně na elektřinu, na což ale bylo potřeba vyvinout lepší baterie. Prostě dost věcí na řešení.

Nicméně právě kolem roku 2021 se to už začalo vcelku dařit. V září se nad středními Čechami proletěl český letoun s kolmým startem Zuri. V listopadu se v Soulu poprvé vzneslo letadlo firmy Volocopter na zkušební let i s cestujícím. Kromě toho vyvíjela své letouny spousta dalších firem, letecké společnosti i automobilky. Slibovaly létající porsche i toyotu. A myslíte, že byl někdo nadšený? Že se někdo těšil? Tehdy v roce 2021? Ani náhodou, nikdo se ani neusmál.

Lidé se naštvaně posouvali po silnicích, stáli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].