Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Děti za peníze nekoupíš

Šéf lidovců bere penzijní reformu za špatný konec

Dva týdny úmorných audiencí v Lánech jsou, zdá se, za námi, bezvládí spěje ke konci.

Bod pro šéfa lidovců Mariana Jurečku za to, že jako jeden z mála proložil čekání jasnějším slovem ohledně programových plánů. Bod i za to, že si z programu vybral důležité téma penzijní reformy. Tím ale výčet kladných bodů pro budoucího ministra práce, pod kterého důchody spadají, zatím končí. Pokud odstartuje penzijní reformu tak, jak naznačuje, nebude to oproti dosavadnímu penzijnímu nicnedělání moc velký pokrok. Spíš naopak.

Vše pro rodinu

Lidovci jsou programově dobře čitelní. Nový předseda si chytře přisvojil téma péče o rodinu a stranu vyprofiloval jako sílu, pro niž jsou děti svátostí. Takticky pro sebe zabral ministerstvo práce, odkud jde o rodiče dobře pečovat.

Tento rodinný kurz Jurečka drží i ve svých představách budoucího penzijního systému. Měl by prý garantovat „důstojný důchod“ lidem s průměrnými výdělky a aspoň dvěma dětmi. Dva potomky budoucí ministr líčí v tomto kontextu jako „základní investici“. Bezdětní si mají na důstojný důchod naspořit, k čemuž jim Jurečka slibuje „motivaci ze strany státu“.

Český důchodový systém směřuje k hlubokým deficitům, stárnutí populace na něj silně dolehne už v příští dekádě. Bylo by hezké, kdyby se rodilo víc dětí. Jenže tak jednoduše, jak to podává lidovecký předseda, věci nefungují.

Zkušenost ze světa ukazuje, že podpora musí být mnohem komplexnější. Rodiny musí mít kde bydlet, pro děti je třeba mít dost míst v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].