Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Chybí vám v českém veřejném prostoru přítomnost Václava Havla jako osobnosti, myslitele, politika? Pokud ano, v jakém smyslu?

Do Thu Trang
blogerka

Já věřím v sílu morálních autorit – lidí, kteří ve veřejném prostoru a ve svém oboru ukazují hodnoty, na kterých může fungovat stát, služby, obchodní partnerství i mezilidské vztahy. Ve veřejném prostoru mi chybí humor a více politiků, kteří si ze sebe dokážou udělat srandu, ale zároveň mají takovou úroveň a integritu, že jim věříte, že to s touhle zemí a lidmi myslí dobře. Chtěla bych tu více politiků, kvůli kterým přijedou rockeři i jiní státníci.

Věra Jourová
evropská komisařka pro hodnoty a transparentnost

Václav Havel chybí velmi citelně. Připomínal by nám politikům, že politika není a nemá být osekána do podoby boje o moc nebo do tupého marketingu a šití řešení na míru voličské přízně od voleb do voleb, ať to stojí, co to stojí. Myslím, že Havlův příklad je i návodem, jak v politice nezaprodat duši.

Co by dokázal udělat se společností, to nevím. Myslím, že tak „blbou náladu“, jaká panuje teď, on během svého prezidentství nezažil. Zcela jistě by ale nerozfoukával spory a nehloubil příkopy, nesnížil by se k taktice „rozděl a panuj“.

Mně osobně chybí nesmírně. Napsal kdysi esej Evropa jako úkol. Potřebovala bych si nutně přečíst další díl, znát pokračování, jak by viděl Evropu dnes. A jak Čechy v Evropě a Evropu v Česku. Odpovědi hledám ve své práci dnes a denně.

Karel Schwarzenberg
politik na penzi

Každý den postrádám jeho slušnou politiku,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].