Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Chcete otočit a zachránit si kůži?

S maďarským politologem Andrásem Bozókim o porážce Viktora Orbána, zkrocení papalášů a cti na maďarském venkově a o tom, jak vládnout zemi, které se nedá vládnout

András Bozóki • Autor: Matěj Stránský
András Bozóki • Autor: Matěj Stránský

Maďarsko čekají na jaře volby, které mohou ukončit dvanáctiletou vládu Viktora Orbána. Budou to volby celoevropského významu. Jak moc se dá čekat, že budou férové?

Nebudou férové. Nebudou nejspíš ani svobodné, protože takové nebyly ani poslední dvoje volby pod Orbánem. Jeho strana Fidesz kontroluje média, mění hranice volebních okrsků, aby z toho profitoval, a dělá další menší či větší triky. Ten zatím poslední zní tak, že každý může v praxi volit, kde chce. To umožní Fideszu svážet voliče z rozhodnutých okrsků do těch, kde je výsledek nejistý a opozice by mohla uspět. Takže jen opakuji, že fér nebudou vůbec.

Nedávno unikla do nezávislých médií nahrávka předsedy parlamentu a jednoho z vůdců Fideszu Lászlóa Kövéra, kde šéfům tajných služeb vykládá, že opozice je ohrožením pro národní bezpečnost. To jsou ty náznaky nového přístupu, o kterých hovoříte?

Ano, to je jedna z těch novinek. Všechno začíná u jazyka. Nahrávka, kterou zmiňujete, je už z loňska. Slovník je čím dál tvrdší. Zdá se, že Fidesz přestal považovat opozici za sice opovrženíhodného, nicméně přece jen legitimního protivníka. Začal o ní mluvit jako o nepříteli. To dřív nebylo. Ale když zvítězí nepřítel, země se zhroutí, nepřítel zvrátí všechny výdobytky. Je to dobrý způsob, jak vzrušit svou voličskou základnu. Ale má to nečekané následky. Násilí na ulicích, například. Očekávám, že kdokoli vyhraje, budou se konat velké protesty. A ty mohou přinést cokoli.

Nakolik je porážka Fideszu pravděpodobná?

Nevím. Ale ta partaj je v potížích. Orbán nikdy nechtěl zvedat penze. Teď je zvedl razantně. Ztrácí půdu pod nohama. Průzkumy jsou vyrovnané, ale myslím, že ta vyrovnanost je v tuto chvíli spíš milosrdným vychýlením ve prospěch Fideszu. Voliči opozice někdy nechtějí přiznat své preference.

Do souboje s Fideszem povede opozici jako kandidát na premiéra Péter Márki-Zay. Ten vyhrál opoziční primárky jako relativně neznámý starosta malého jihomaďarského města. Co je na jeho vítězství nejvíc překvapivé?

On je typ politika, jaký v Maďarsku, a asi ani jinde ve střední Evropě, nemáme. Je to takový umírněný americký republikán. Je hluboce věřící katolík, ale také hluboce věří v sekulární stát. Hluboce věří i v sebe, ve vlastní schopnosti. Kampaň vede sám, bez pomoci politických stran. Je to zkrátka opravdový konzervativec. To je pro Fidesz problém, protože to o sobě tvrdí oni. Vedle Márki-Zaye je vidět, že jsou ve skutečnosti pravicoví radikálové, kteří ideologii používají jen jako nástroj. To Kaczyński v Polsku je aspoň skutečný katolík.

Co je největší slabost opozičního adepta na premiéra?

Nemá žádné zázemí. Má kolem sebe pár nadšenců, jinak nic. Nikdo nečekal, že vyhraje. Někdo říká, že je to maďarský Trump, ale to není pravda. Je to muž hlubokých přesvědčení a principů, ne oportunista a playboy jako Trump. Nicméně stále je to trochu outsider.

Jak to, že vyhrál?

Je přesvědčivý, jeho vystupování je přesvědčivé. Měl silné a dobré soupeře. Klára Dobrev je velmi dobrá, profesionální a pracovitá politička. Osobně skvělá. Ale je to manželka neoblíbeného expremiéra Gyurcsánye a spousta lidí byla přesvědčená, že kvůli tomu prostě nemůže s Orbánem vyhrát. U největšího favorita Gergélyho Karácsonye se ukázala jiná slabost. Chtěl hrát roli protiestablishmentového politika, ale to nejde, vždyť je to primátor Budapešti. Asi si i uvědomil, že je mu lépe tam, kde je. Že by to pro něj byl moc velký risk. Nebyl moc motivovaný bojovat. Kdežto Márki-Zay bojovat chtěl a chce, to je zřejmé. Je na to připravený. Je to zkrátka hodně americký fenomén. Je chytrý, mluví několika jazyky. Nevíme jen, jakou má hloubku charakteru. Jak moc promyšlené a strukturované jsou jeho představy. Ale možná jsem stará škola, že něco takového od politika čekám. Že bude mít víc než jen taktiku a strategii, ale i nějaké hlubší přesvědčení.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].