Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika v nás

Máme být na co hrdí

Tento týden odpovídá armádní generál Petr Pavel

Petr Pavel
Petr Pavel

1. Které zvíře je podle vás nejvíc „politické“ a proč?

Někdo by řekl chobotnice, protože dokáže měnit barvu i tvar těla podle situace, nemá páteř a v pravý čas kolem sebe vytvoří neprůhledný oblak a zmizí, ale podle mě tím „nejpolitičtějším zvířetem“ je člověk. Přestože sám sebe považuje za vrchol evoluce, dokázal své predátorské instinkty rozvinout do míry ohrožující na existenci nejen vlastní druh, ale i všechny ostatní.

2. Který politický okamžik vás formoval? (Kromě sametové revoluce)

Přijetí naší země do NATO. V obecné rovině hrdost na to, že se stala součástí společenství svobodných, demokratických a prosperujících zemí a získala tím perspektivy a garance, které nikdy v minulosti neměla. V osobní rovině spokojenost s výsledkem tvrdé práce na přípravě první jednotky armády ČR vyčleněné pro NATO k datu vstupu a velké očekávání z nového druhu spolupráce v rámci první skupiny našich vojáků vyslaných k práci v mnohonárodních štábech NATO.

3. Jaká je vaše první vzpomínka na politiku?

Dětsky bezprostřední. Zmatek a obavy poté, co mi babička v srpnu 1968 v slzách u rádia sdělila, že „nás přepadli Rusové“. Nešlo mi to do hlavy, když jsem do té doby všude kolem sebe slyšel, že jsou to naši osvoboditelé a přátelé. Babička mé otázky ukončila s tím, že to je politika. Pro mě to tehdy znamenalo, že politika musí být něco hodně špatného a složitého, když to moji babičku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].