Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jako na moři

Opil se nám kapitán, johojo. Hej hou, co teď udělat? Asi si o tom zazpíváme a dáme to na TikTok. Nahrávat námořnické písničky, označit je #seashantytiktok a postovat je na tuhle sociální síť je teď globální zábava. Na světě je prostě všechno jinak a johoho opilý kapitán, tato staletá odrhovačka, je teď hit teenagerů.

Opil se nám kapitán (v orignále What Shall We Do with a Drunken Sailor) je původně námořnická pracovní píseň zvaná sea shanty. Je jich mnohem víc, i když většinou nemají české verze, protože je to záležitost spjatá s mořem, zpívaná v rytmu práce na palubě. Melodie jsou chytlavé, texty nejsou žádná věda, hlav- ními tématy jsou velryby, rum, ženy – anebo nedostatek něčeho z toho. Pocházejí z minulých století, dnes je při životě udržují hudební skupiny většinou postarších vousáčů v pruhovaných tričkách. Neškodné retro, řeklo by se. Ale teď promořilo sociální sítě.

Stejně nepravděpodobný je původce této epidemie. Nathan Evans je skotský pošťák a amatérský hudebník, který se už nějakou dobu snažil získat popularitu na TikToku. Až ho napadlo zazpívat shanty. Zazpíval Leave Her Johnny (Opusť ji, Johnny), jen tak sám, ze- mitou skotštinou, zabubnoval do rytmu, a tiktokeři mu to nějak uvěřili – píseň vidělo víc než milion lidí. A další písničky pak ještě víc.

Rekordní je Wellerman s téměř čtyřmi a půl milionu zhlédnutí – šestadvacetiletý zpěvák v mikině zpívá song o velrybářích, kteří se nemůžou dočkat, až bude velryba naporcovaná a vypadnou odsud. Asi jako v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].