Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kultura/mix

SERIÁL TÝDNE
SERIÁL TÝDNE

Dělníci kultury

Britská Turnerova cena je už od svého založení v roce 1984 stabilně nejsledovanějším oceněním pro výtvarné umělce na světě. Donedávna šlo o ryze individualistickou soutěž, jejíž ráz narušovala jen účast tvůrčích dvojic – jako když ji hned v roce 1986 vyhrálo duo Gilbert a George. Teď je ale s individualismem, zdá se, konec.

Už předloni se čtyři finalisté dohodli a porotě oznámili, že jim je jedno, koho z nich pokládají odborníci za nejlepšího, protože se za vítěze považují všichni a cenu dosahující v přepočtu milionu dvou set tisíc korun si svorně rozdělili. Loni kvůli covidu pořádající Tate Gallery soutěž víceméně zrušila a místo ní rozdělila tři miliony coby grant mezi vybraných deset autorek a autorů. A letos se pořadatelé rozhodli udělat vstřícný krok vůči globální umělecké touze po větší vzájemné kooperaci a do finále vybrali záměrně pět kolektivů, zabývajících se sociálním aktivismem.

Minulou středu vyhlásili vítěze. Stal se jím jedenáctičlenný Array Collective, jenž sídlí v severoirském Belfastu. Na finálové prezentaci v Herbert Art Gallery & Museum v Coventry postavil repliku tradiční irské hospody, která ale není úplně tradiční irskou hospodou. Jde totiž o gay bar. K tomu v instalaci odkazují jak některé nezaměnitelné artefakty, tak hlavně video ohlížející se za postavením homosexuálů v osmdesátých letech, které tu běží na zdi na velkoplošné obrazovce místo fotbalu.

Britská média se po vyhlášení nezabývala faktem, že v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].