Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Rusnok: Zdražování poleví, nemám o tom pochyb

S guvernérem ČNB o nových časech s vyšší inflací, dražších hypotékách, končícím mandátu a Zemanově zdraví

Jiří Rusnok • Autor: Matěj Stránský
Jiří Rusnok • Autor: Matěj Stránský

Zasáhla vás nějak osobně vyšší inflace?

Osobně ani ne. A myslím, že mě asi ani nijak nezasáhne.

Vážně ne? Nový průzkum spotřebitelských nálad z minulého týdne uvádí, že Češi jsou teď inflací znepokojeni nejvíc za dvacet let. Vy ne?

Já jsem v takové fázi života, kdy se mé potřeby už dost zužují. A také jsem naštěstí v pozici, kdy nemusím otáčet každou korunu. Takže můj život současná inflace nijak zásadně neovlivňuje.

Nemusel jste nic korigovat? Třeba svoje investice?

Ne. Já nechávám své peníze na standardních konzervativních úložkách, kde mi je inflace vesele konzumuje. Tak jako většině národa. Nic jsem na tom neměnil.

Ani v práci se pro vás nic nemění? Jsou třeba znát vyšší mzdové nároky od zaměstnanců ČNB?

My máme poměrně štědrou kolektivní smlouvu, uzavřenou ještě před touto inflační vlnou. Smlouva má určité inflační pojistky a de facto zaručuje úroveň reálných mezd. V tomto ohledu nemusíme korigovat nic. Naši zaměstnanci jsou spokojení, jak to jejich vyjednavači dobře odhadli. Jinde v provozním rozpočtu ale samozřejmě růst nákladů pozorujeme.

Neměl jste při vyšší inflaci nutkání zvednout sám sobě plat?

Sám si ho zvednout nemohu. Zvýšení by musela odsouhlasit bankovní rada, kde jsme si platy naopak pro letošní rok zmrazili.

To už se ale pro příští rok nejspíš změní, nebo ne?

Pro letošní rok jsme po jisté debatě usoudili, že naše platy jsou už dostatečně vysoké a že doba je složitá. Kvůli covidu a ekonomickému propadu. Pro příští rok uvidíme. Já sám bych s nynějším platem klidně vydržel, ale z bankovní rady by mohly být tlaky, abychom platy rozmrazili. Rozhodovat budeme začátkem příštího roku.

Platí váš poslední odhad, že inflace v Česku může po Novém roce vystoupat až na sedm procent?

Ano. Pokud se bavíme o meziročním nárůstu cen, tak naše momentální předpovědi jsou skutečně takové. Číslo za leden, které bude zveřejněno počátkem února, může – podle mého odhadu nebo spíše podle mé intuice – klidně sedmičku překročit. Tím by ale mohla současná vlna vyvrcholit. Leden je specifický. Je zvykem, že firmy a obchodníci na přelomu roku zvyšují ceníky, ať je doba jakákoli. A teď je doba extrémní. Také se do cenového indexu viditelněji propíše nynější vzestup cen energií. Suma sumárum inflace v lednu povyskočí, ale dál už by meziroční čísla měla postupně klesat. Poměrně rychle.

Jak rychle?

Řekněme, že kolem půlky roku by meziroční inflace mohla být někde kolem tří čtyř procent. A ke konci příštího roku by se měla bezpečně vrátit k našemu dvouprocentnímu cíli.

Opravdu jste si jist, že to tak bude?

Neleníme a pracujeme na tom. Aktivně používáme nástroje, které máme, primárně úrokové sazby. Inflaci k našemu cíli postupně dostaneme, o tom není pochyb. Do roka bychom měli být tam, kde být máme. Jsou tu i vnější okolnosti. Jednak by se už měly uvolnit všechny ty zablokované dodavatelské cesty, kvůli kterým stoupají ceny všude po světě. Ceny energií by také neměly dál eskalovat. Ne že by se vrátily tam, kde byly před nynějším vzedmutím, tomu nevěřím, ale ani si nemyslím, že by růst cen energií měl pokračovat.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].