Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Bez lásky, Emmanuel

Jako by toho nebylo dost. Na světě je nová mutace koronaviru, vedle které delta působí jako kámoška odvedle, v běloruských lesích mrznou zubožení cizinci a čekají na svoji šanci dostat se do Evropy a Macron s Johnsonem, lídři dvou bývalých impérií s přistěhovaleckou historií, se pohádají nad těly tří desítek lidí, kteří se pokusili doplout do Anglie.

Hádka je samozřejmě nejmenší drama. Slovní přestřelky politiků přicházejí a odcházejí jako oni sami. Tahle ale ukázala na něco subtilnějšího.

O co vlastně šlo? Boris Johnson napsal Macronovi dopis, v němž tvrdí, že by se o migranty na člunech měla postarat Francie, protože vyrážejí z francouzských břehů. Dopis pověsil na Twitter, akorát včas, aby ho stihly otisknout všechny britské deníky následující den. Emmanuel Macron v reakci na to řekl, že se Johnson chová „neseriózně“, a do objektivů francouzských televizních kamer Johnsonovi vzkázal, aby se „uklidnil“. „Nebudu komunikovat po tweetech,“ řekl Macron. „Francie je tu jen tranzitní země, ti lidé míří do Anglie,“ hodil míček na britskou stranu hřiště větou, která hlavně ve střední Evropě musí znít familiárně. Na důkaz závažnosti situace pak francouzská vláda zrušila pozvání pro britskou ministryni vnitra na schůzku do Calais.

Macron nikdy nešel pro silné slovo daleko. Kamery ho opakovaně zachytily, jak se někomu směje za zády, dělá obličeje nebo třeba veřejně prohlašuje, že NATO je v kómatu a mělo by se odpojit od hadiček. Fakt, že se teď tak urazil kvůli jednomu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].