Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Na temné akademii

Jsem @temnásestra, tak mě znají všichni moji followeři na Instagramu. Blíží se půlnoc, ale já ještě sedím v křesle u krbu. Přečetla jsem dnes mnoho stran, ale ještě víc jsem myslela na své dva bratry, které jsem musela zabít. Abych mohla následovat nový trend zvaný dark academia, tedy temná akademie. Svůj život jsem mu zcela přizpůsobila. A nebylo to vždycky lehké.

Vyžaduje to řadu věcí. Především koupit si tmavou rtěnku a černé oční stíny a obojí pravidelně nanášet. Pít hodně černé kávy a nosit černé naleštěné boty. A vůbec si pořídit odpovídající šatník, který obsahuje zejména: plisované sukně, sáčko ze sametu nebo z kárované vlny, záplaty na loktech výhodou. Trenčkot v barvě podzimní hlíny a tak nějak vše, co si představíme pod pojmem Oxford my všichni, co jsme tam nikdy nebyli. A taky hodně svící a možná i sem tam lebku na výzdobu interiéru.

Interiér je totiž taky důležitý. Ideální dark academia místo je potemnělá knihovna, kde to vypadá jako v Bradavicích anebo aspoň jako v Klementinu. Právě tam je třeba vysedávat nad knihami dlouhé hodiny a psát si poznámky plnicím perem s černým inkoustem. Jen chvílemi se podívat přes okno a pozorovat déšť a padající listí. A zamyslet se nad tím, co to vlastně napadlo dnešní mladé lidi s iPhony, kde je všechna moudrost světa dosažitelná jedním kliknutím. Proč je začal bavit dřevní svět, kde touha po vědění byla spalující vášeň, jíž stálo za to obětovat mládí?

Inu, nějak se to stalo. Možná jsme byli za lockdownu hodně sami,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].