Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Současná epidemická situace: otázky a odpovědi

S narůstajícím počtem případů, hospitalizací a úmrtí se stále častěji objevují otázky spojené s pandemií, očkováním nebo výhledy na příští týdny a měsíce. Pokusili jsme se najít odpovědi na ty, které považujeme za zásadní.

Ze všech analýz je jasné, že očkovaní lidé mají o 80–90 procent menší pravděpodobnost, že skončí v těžkém stavu v nemocnici. • Autor: Milan Jaroš
Ze všech analýz je jasné, že očkovaní lidé mají o 80–90 procent menší pravděpodobnost, že skončí v těžkém stavu v nemocnici. • Autor: Milan Jaroš

Proč jsou čísla znovu tak vysoká?

Ve hře je více faktorů. S tím, že se čísla nakažených s nástupem podzimu zvednou, se počítalo. Covid se v mezičase přiblížil sezonnímu typu nákazy podobně jako epidemická chřipka nebo jiná akutní respirační onemocnění. Proočkovanost v Česku byla v době uzávěrky těsně pod 60 procenty celkové populace a na 66 procentech populace nad 12 let (tedy těch, pro které je vakcína k dispozici). Tyto údaje řadí Česko k evropskému podprůměru a jsou také hlavním důvodem, proč má virus „kde brát“.
Nikoli ale jediným. V létě se daleko více počítalo s vysokou promořeností populace, a tedy také s tím, že kromě očkované množiny zde na podzim bude i velká množina lidí s imunitou získanou z prodělání nemoci. Ukázalo se ale, že promoření buď nebylo tak vysoké, anebo zkrátka nemělo dostatečný efekt (o míře promořenosti populace neexistují oficiální data). Nezanedbatelnou proměnnou je také povaha samotného viru, dnes varianty delta plus a od ní odvozených dalších subvariant, které umí „dobře“ infikovat i očkované. Imunita získaná očkováním navíc klesá oproti předpokladům rychleji a současná vlna se probouzí v době, kdy má na posilující dávku nárok zhruba milion lidí. Z rovnice nelze vyjmout ani pozdní přistoupení k opatřením a jejich laxní dodržování.

Co nám právě teď hrozí?

Předpovídat v tuto chvíli, zda se současná vlna na svém vrcholu bude podobat té podzimní z roku 2020, nebo bude…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].