Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Mohli jsme žít jinak

Jak dva sociální vědci přepsali dějiny lidské civilizace

Pohled na Göbekli Tepe, nejstarší objevenou megalitickou strukturu a jedno z nejzáhadnějších míst na Zemi. • Autor: Profimedia
Pohled na Göbekli Tepe, nejstarší objevenou megalitickou strukturu a jedno z nejzáhadnějších míst na Zemi. • Autor: Profimedia

Před mnoha lety jsem coby začínající profesor na Yaleově univerzitě neohlášeně navštívil kolegu z oddělení antropologie, abych ho požádal o pomoc s projektem, na kterém jsem pracoval. Nic jsem o kolegovi nevěděl; vybral jsem si ho čistě proto, že byl mladý, z čehož jsem soudil, že bude ochotnější se mnou mluvit.

Po pěti minutách společného oběda jsem si uvědomil, že jsem se ocitl v přítomnosti génia. Nejen extrémně inteligentního člověka – ale génia. V tom je zásadní kvalitativní rozdíl. Osoba naproti mně jako by patřila k jinému řádu bytí než já, byla jako návštěvník z vyšší dimenze. Nic takového jsem do té doby nezažil. Nejprve jsem se s ním snažil udržet krok, pak jsem už jen seděl a žasl.

Tou osobou byl David Graeber. Během dvaceti let, která od našeho společného oběda uplynula, mimo jiné vydal řadu knih včetně té nazvané Dluh. Prvních 5000 let, velkolepé revize dějin lidské společnosti od Sumeru po současnost. Byl propuštěn z Yaleovy univerzity navzdory vynikajícím výsledkům (což bývá všeobecně připisováno jeho radikálnímu politickému smýšlení), dostal práci na London School of Economics a etabloval se nejen jako jeden z předních sociálních myslitelů naší doby – originální, s ohromujícím rozsahem a neskutečně sečtělý –, ale také jako organizátor a intelektuální vůdce levicových aktivistů na obou stranách Atlantiku, který se mimo jiné zasloužil o vznik hnutí Occupy a jeho sloganu „My jsme těch 99 procent“.

David Graeber zemřel 2. září 2020 ve věku 59…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].