Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kultura/mix

Bohumil Bimba Konečný
Bohumil Bimba Konečný

DĚLNÍCI KULTURY

Když jsem před nedávnými volbami rozesílal odborníkům od Pirátů, ANO, ČSSD a ODS upřesňující dotazy k jejich kulturním prioritám ve volebních programech, jako první mi okamžitě odpověděl Martin Baxa z posledně jmenované strany. Stávající ministr kultury z ČSSD Lubomír Zaorálek si dal s odpovědí chvíli čas na rozmyšlenou, zbytek neodpověděl vůbec. To ale samozřejmě není hlavní důvod, proč lze zprávu budoucího premiéra Petra Fialy, že jeho strana získá ministerstvo kultury, čili že Zaorálka vystřídá právě Baxa, číst jako zprávu velmi pozitivní.

Už jen fakt, že se vítězná strana rozhodla obsadit post, který byl v historii Česka vždy důsledně svěřován menším koaličním partnerům, zní skvěle. Ministrovi se jistě bude o podpoře jeho plánů na vládě vyjednávat mnohem líp, když bude premiér hájit stejné stranické barvy, než když jako dosud v kabinetu fungoval jako pověstné páté kolo u vozu. Baxa má navíc s kulturou – což bohužel opravdu nebývá zvykem – bohaté zkušenosti.

Jako plzeňský primátor se snaží pokračovat v tom, co západočeská metropole načala před šesti lety, kdy se stala Evropským hlavním městem kultury, čili ve snaze být nejen pivním, ale i kulturním centrem. Minulý týden se bez jeho účasti neobešla ani tak „marginální“ kulturní akce, jakou bylo odhalení pamětní desky na rodném domě ilustrátora Bohumila Bimby Konečného (viz Výstavu týdne na této dvojstraně). A v Západočeské galerii se už teď jistě těší, že by se konečně mohla začít stavět…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].