Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bez vlády a bez pomoci

Stát musí přispět lidem na drahé energie, lelkovat je velký hazard

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Obě zprávy – kolaps Bohemia Energy a odstávky ve Škodě Auto – přišly v rozmezí několika dnů kolem voleb. Obě si zaslouží pozornost vládních úřadů, v obou případech se chystá odškodňování. Jenže autoprůmysl už má svoje peníze jisté, zatímco zákazníci padlých energofirem mají zatím v ruce stále jen nové předpisy na zálohy, šplhající do dříve nepředstavitelných výšin.

Jde o mimořádnou situaci, se kterou si desítky, ale spíš stovky tisíc příjmově slabších domácností nemají šanci si poradit. Je chyba, že je odcházející vláda tak dlouho nechává v nejistotě. Místo jasných záruk, že nikdo nebude přes zimu ponechán v nouzi, nabídla minulý týden jen technicistní dohadování mezi příslušnými ministerstvy a obligátní ujištění z úst premiéra, že jeho lidé problém nepřetržitě řeší.

Svou příležitost blýsknout se a nabídnout rychle vlastní společné řešení propásly bohužel i strany nově se rodící vládní formace. V tak naléhavé věci bylo namístě ukázat, že moc přebírá někdo kompetentní a empatický a že se pětikoalice umí domluvit.

Jde o jeden z praktických důsledků zbytečně dlouhého předávání moci, kdy stará garda už se chová jako opozice a nová ještě nevládne. Lelkování navíc nebezpečně zatemňuje už tak popletenou debatu o osudu zdejší energetiky, pro jejíž zdárný průběh bude potřeba mobilizovat síly, a ne dál společnost znejišťovat a rozdělovat.

Topit potřebuje každý

Když o vzniklé situaci minulý týden před novináři mluvil Andrej Babiš, místo jasného závazku pomoci stočil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].