Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Staří kličkují, noví rokují

Pomoc lidem, kteří v zimě nebudou mít na energie, brzdí povolební doba

Mehrwertsteuer rabat, ja? (Andrej Babiš na summitu EU) • Autor: Profimedia
Mehrwertsteuer rabat, ja? (Andrej Babiš na summitu EU) • Autor: Profimedia

Rekordní ceny elektřiny a plynu dopadly na Česko v nejnevhodnější dobu. Zdražování je tak velké, že řada lidí se v zimě neobejde bez mimořádné státní pomoci, ta se ale zadrhává kvůli povolebnímu předávání moci.

Končící Babišova vláda svá opatření v podobě daňových úlev už vyhlásila, záhy se ovšem ukázalo, že je nepůjde v plném rozsahu uskutečnit a že pro nejhůře postižené rodiny možná nebudou stačit.

Nastupující pětikoalice s vládními návrhy nesouhlasí, ale svá řešení teprve připravuje a vzhledem k očekávaným průtahům při výměně vlády není zcela jisté, kdy na ně dojde.

Uvnitř nastupující vládní formace navíc existují rozpory ohledně toho, jak se zdejší energetikou do budoucna naložit, což její zranitelnost nejspíš ještě prohloubí. Dlouhodobě tedy nezbývá než doufat, že se globální výkyvy cen v dohledné době po letošní zimě umoudří.

Na nulu to nepůjde

Skokové zdražení čeká v první řadě opuštěné klienty padlých firem, kteří mají sice ze zákona záruku trvalých dodávek od konkurence, ale za násobky původních cen. S novými ceníky se seznamují postupně, tak jak u přetížených dodavatelů přicházejí v těchto dnech na řadu – a zjišťují, že za elektřinu i plyn si výrazně připlatí i po opuštění nouzového záchranného režimu, který už dobře znají pod obávanou zkratkou DPI alias dodavatel poslední instance.

Tam, kde účet za energie stoupne na pěti- násobek, nebude odpuštění daně a poplatků znát.

V režimu DPI lidem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].