Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Vesmír jako iluze

Kam dospělo naše chápání kosmu a co z toho může plynout pro společnost

Zobrazení srážky černých děr, k níž došlo před třemi
miliardami let. Gravitační vlny vzniklé během srážky
doputovaly k Zemi v roce 2017.
Zobrazení srážky černých děr, k níž došlo před třemi miliardami let. Gravitační vlny vzniklé během srážky doputovaly k Zemi v roce 2017.

Všichni se nacházíme v hlubinách jeskyně, spoutáni řetězy vlastní nevědomosti, našimi předsudky. Chabé smysly nám odhalují pouhé stíny,“ parafrázuje Platona v jedné ze svých knih italský teoretický fyzik a filozof vědy Carlo Rovelli. A sám usiluje o to, aby byly „řetězy nevědomosti“ zpřetrhány. Je jedním z tvůrců smyčkové kvantové gravitace, teorie, jež se snaží pochopit skrytou podstatu reality „vně jeskyně“, nezkreslenou nedokonalým lidským vnímáním. Zároveň proslul jako výjimečný komunikátor, který ve svých knihách pro veřejnost současné objevy propojuje s představami antických i středověkých myslitelů.

Neexistuje nic než kvantová pole. (Carlo Rovelli) • Autor: Getty Images
Neexistuje nic než kvantová pole. (Carlo Rovelli) • Autor: Getty Images

Pětašedesátiletý Rovelli se umísťuje na předních místech anket o nejvlivnější myslitele světa. Jeho obdivovatelem je například spisovatel David Mitchell, Rovelliho texty načetl pro audioknihu herec Benedict Cumberbatch. Přesto je sám Rovelli i určitým reprezentantem situace, v níž se jeho věda ocitla: nové experimenty stále znovu potvrzují správnost velkých fyzikálních myšlenek 20. století, další převratné objevy ale nepřicházejí. Příroda nám neukazuje, kudy ve výzkumu dál, a současné teorie jsou tak složité, že jim veřejnost – přes veškerou snahu popularizátorů typu Rovelliho – už vůbec nerozumí. Kosmologie jako kategorie myšlení, která v minulých tisíciletích a staletích nabízela srozumitelný výklad světa a vzniku vesmíru, ztratila pochopení běžného člověka.

Muž, který nebyl

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].