Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Už zase „nic nehrozí“

Epidemie covidu sílí a Babišova vláda je opět v klidu

Doutnající problém jménem covid začíná hořet a nečinnost vlády znovu nabývá tragických rozměrů. Uklidňovat veřejnost tím, že podobná katastrofa jako v minulosti nás už nepostihne, jak to dosud dělal třeba premiér Babiš, bylo krátkozraké. Jako by si obyvatelé jihomoravských obcí řekli, že tornádo už nepřijde, takže orkán je vlastně v pohodě. V řeči covidu – desítky tisíc mrtvých už díky očkování nehrozí, se stovkami či tisíci zemřelých se prostě smiřme. A s nimi i s opětovně rostoucími náklady na zdravotní péči a drhnoucí ekonomikou.

Plán k řešení situace, který ministerstvo zdravotnictví představilo minulý týden, je přinejmenším polovičatý. Navrhuje zkrácení platnosti testů (u PCR testu z týdne na tři dny, u antigenního ze tří dnů na jeden). Prý se díky tomu více lidí nechá očkovat. Jenže to nebude fungovat, dokud testy nezačne někdo kontrolovat. Předkládání covid pasu prokazujícího ukončené očkování, platný test nebo prodělanou nemoc u nás až na výjimky nikdo nevyžaduje, na rozdíl od zahraničí – v Itálii jej nově dokonce zavádějí jako podmínku pro všechny zaměstnance. Česko by mohlo alespoň vymáhat dodržování platných pravidel, tedy povinnosti mít covid pas na některých veřejných místech včetně sportovišť, hotelů a restaurací. Jen zpřísnění kontrol prováděných hygieniky stačit nebude.

Smutno pak je člověku z dalšího nápadu ministerstva – omezit počet preventivních testů hrazených ze zdravotního pojištění. Je to jedno z mála protiepidemických opatření, která tu fungují…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].