Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

S covid pasem do práce

Od minulého pátku se v Bruselu člověk téměř nikam nedostane bez covid pasu. Belgická metropole ho zavedla jako vstupenku do restaurací, kaváren, divadel, sportovních hal a vůbec jakýchkoli vnitřních prostor s více než 50 lidmi. Prokázat se očkováním nebo negativním testem na covid bude vyžadováno pod pokutou až 500 eur.

Itálie ve stejný den zašla ještě dál. Potvrzení, o kterém se ještě začátkem roku mluvilo jen jako o teoretické možnosti, se v zemi stalo vstupenkou i do práce. Italové od 15. října musí při vstupu na pracoviště ukázat doklad o očkování, negativní test nebo dobrozdání od lékaře, že dotyčný prodělal nemoc covid-19 a má protilátky. Pokud ani jedno nepředloží, Italové se do práce nedostanou. O místo sice nepřijdou, budou ale sedět doma bez nároku na mzdu.

Motivy Itálie i bruselské vlády jsou stejné: zamezit nekontrolovatelnému šíření infekce v místech, kde k tomu nejčastěji dochází. Pokud by to zároveň zvedlo zájem o očkování, jen dobře. Itálie a Belgie jsou ale už teď v první pětici nejvíce proočkovaných zemí v EU. Ukončené očkování má v Itálii téměř 70 procent všech občanů, v Belgii dokonce 74 procent. V Česku je to jen 56 procent.

Bližší pohled však ukazuje složitější obrázek, a proto Brusel – ne celá Belgie – přistoupil k povinnosti prokázat se covid pasem. Belgická metropole, jedno z nejvíce kosmopolitních měst na světě, má nejnižší procento proočkovanosti v zemi a velké rozdíly jsou mezi jednotlivými čtvrtěmi. Dělicí čára je socioekonomická a svým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].