Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Proč tak složitě?

K čemu mohly současnému premiérovi pomoci daňové ráje

„Nemám žádné off-shory a nevím, kolik mám domů. (Château Bigaud) • Autor: ČTK
„Nemám žádné off-shory a nevím, kolik mám domů. (Château Bigaud) • Autor: ČTK

Tajuplný řetězec offshorových firem, přes které Andrej Babiš nakupoval domy ve Francii, začíná dávat aspoň částečně smysl. Předseda vlády sice prokličkoval předvolebním týdnem, aniž by svou novou kauzu řádně objasnil, jeho dílčí odpovědi a dokumenty uniklé v rámci globální kauzy Pandora Papers ale dávají dohromady střípky, ze kterých si lze o smyslu sporných a utajovaných operací udělat aspoň základní představu.

Výsledkem je obrázek, který už dobře známe z dřívějších premiérových kauz. A sice že Babiš nikdy nepatřil k těm, kdo by chtěl utrácet zbytečně moc, a že naopak neváhá využít dostupných právních kliček a hraničních postupů k tomu, aby ušetřil.

Únik z Panamy

Na začátku příběhu je schéma, které pro Babiše pomáhala před 12 lety vytvořit panamská právní kancelář Alcogal. Jde o jednu z firem, odkud se povedlo získat podklady pro případ Pandora Papers postihující stovky zámožných lidí z celého světa. Dohromady uniklo 12 milionů dokumentů, kterými se přes rok zabývalo 600 lidí v rámci Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ). Jde o stejnou organizaci, která v minulosti přišla s podobnými objevy pod názvy Panama Papers nebo Paradise Papers.

Babiš se vzhledem ke svému postavení stal jedním z hlavních protagonistů kauzy. Jeho příběh, který pro ICIJ pomáhali zmapovat čeští reportéři ze serveru Investigace.cz, se objevil hned v prvních článcích, v nichž přední světová média o Pandora Papers psala. Vedle dalších, ať už šlo o zpěvačku Shakiru,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].