Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Na fotbale s Glenem Kamarou

Můj kamarád J. K. bydlí na pražské Letné na dohled od stadionu Sparty. Až donedávna ho ale znal jen zvenku, fotbal naživo nikdy neviděl. Proti Spartě asi nic nemá a ani ho nenapadlo, že by mohl mít. Prostě se věnuje jiným zájmům. Vloni ovšem dostal v práci volné vstupenky a vyrazil se svým šestiletým synem na ligu. Syn byl z atmosféry a ze hry svého oblíbeného týmu nadšený, jeho otec ale od té doby nemůže dostat z hlavy vzpomínku na hajlování a vynalézavě vulgární nadávky z tribuny hned kousek za svými zády. „Bylo to něco otřesného, neuměl jsem si to představit,“ vyprávěl s tím, že jednou v životě mu takový zážitek stačil a víckrát na ten stadion nevkročí.

Minulé úterý mi ale oznámil, že navštívil sparťanské ochozy znova. Jeho manželka učitelka totiž přišla s tím, že její škola využila nabídky klubu poslat do hlediště zadarmo deset dětí na mač se skotskými Rangers. Jak známo, na stadion nesměli kvůli trestu od UEFA za projevy rasismu běžní diváci. Vedení Sparty se tedy rozhodlo zaplnit hlediště dětmi.

J.K. nabídku přijal, jakkoli mu byl výsledek zápasu o jeden z evropských pohárů lhostejný. „Šel jsem tam jako rodičovský dohled nad deseti kluky mezi osmi a dvanácti roky,“ říkal a opět se tvářil otráveně. Tentokrát za to ale nemohlo dění na stadionu, ale události v éteru v dalších dnech.

Pro ty, co to náhodou nesledovali: jeden z hráčů Rangers Glen Kamara, v Česku známý jako aktér sporu o rasistické chování českého fotbalisty Slavie Ondřeje Kúdely, si opět stěžoval na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].