Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Zmatky a bloky

Čtyři klíčová hlasování opět ukázala slepou uličku současné americké politiky

Američtí zákonodárci mají za sebou opravdu frenetický vyjednávací týden. Vládnoucí demokraté, kteří jen těsně kontrolují obě komory Kongresu, chtěli prosadit dva zákony klíčové pro agendu prezidenta Bidena. Vedle toho bylo potřeba se shodnout na tom, jak odvrátit dvě rychle se blížící lhůty, po jejichž vypršení Spojeným státům dojdou peníze na provoz či splácení dluhů. Ze čtyř úkolů se vyřešit podařilo pouze jeden – ten nejurgentnější. Paralýza americké politické scény víc nedovolila.

Začněme tím, co se podařilo. Na poslední chvíli schválili ve čtvrtek společně demokraté a republikáni dočasné prodloužení financování americké vlády. Pokud by se tak nestalo, exekutiva by od 1. října neměla peníze na své fungování, její zaměstnanci by nedostali zaplaceno a zavřely by se instituce, jejichž chod není bezpodmínečně nutný. Díky čtvrtečnímu hlasování byl tento scénář odvrácen, otázka ale je, na jak dlouho. Schváleno bylo totiž jen rozpočtové provizorium poskytující finance do začátku prosince. Je tedy pravděpodobné, že za dva měsíce budou USA čelit stejné nejistotě.

Pro financování sice nakonec hlasovali poslanci obou stran, ale jen díky tomu, že demokraté netrvali na tom, aby se zákon projednával společně s další legislativou, kterou USA potřebují rychle přijmout. Blíží se totiž další deadline: v polovině října vyprší limit na to, kolik peněz si americká vláda může půjčit, a je potřeba, aby ho Kongres zvýšil. Pokud by nebyl navýšen, USA by přestaly být schopné například…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].