Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nekonečný Kalousek

Loučení s výrazným politikem je předčasné

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Sázet na cokoli v politice se nemá, protože v ní existuje mnoho neznámých. Jedna věc se ale zdá skoro jistá: palcové titulky oznamující politický konec Miroslava Kalouska se pletou. Jeho odchod z politiky totiž možný není, pokud tedy nezasáhnou nějaké neovlivnitelné okolnosti. Zakladatel TOP 09 opustil sněmovnu, ale nechystá se uspat politické zvíře, které v něm žije. Politiku si užívá a oplývá pro ni talentem, který těžko hledá srovnání. Proto tohle není loučení.

Pozor na blikance

O Kalouskově mimořádném talentu svědčí i loučení s poslaneckým mandátem. Ve sněmovně mohl klidně zůstat do voleb, ale pak by byl jen jedním z dvou set mužů a žen, kteří přestávají být poslanci. Tím, že si zvolil čas i místo odchodu, k sobě připoutal pozornost a končil za mohutného potlesku celé sněmovny. Takové aranžmá nevymyslel nikdo z jeho předchůdců.

Na plénu před kamerami Kalousek prohlásil, že končí jako poslanec a nebude letos kandidovat. V rozhovorech však dodal, že i nadále bude chodit na poslanecký klub TOP 09 a pomáhat vedení strany. O dalších volbách prý zatím neuvažoval a nevyloučil ani případné přijetí vládní nabídky. Je to ale podle něj předčasné téma.

Co se to tedy děje? Proč teď volí přestávku? Miroslav Kalousek se nepochybně ocitl v kritickém bodu. Jeho politický vliv a úspěch slábly. Nedařilo se ve volbách, podepsal se na konci spolupráce se STAN, neprosadil svého kandidáta na šéfa TOP 09. Některé jeho odsuzující výroky na adresu ODS, Pirátů či STAN v posledních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].